fbpx

Tavaszi nagytakarítás – nem csak a lakásban!

A tavasz a megújulás időszaka, mintha csak egy új időszámítás kezdődne ilyenkor: az ember új erőre kap és vágyik egyfajta megtisztulásra, amellyel egyfelől lezárhatja a hosszú, hideg hónapok sorát, másrészt pedig új fejezetet nyithat.

Ezzel egyidejűleg nagytakarításba kezd, kívül és belül. Elérkezik a lakás rendbetételének ideje, a ruhatár szelektálása, átrendezése és persze az egészség kérdése is előtérbe kerül. A vitamin- és ásványianyag raktárak kimerültek, az immunrendszer pedig támogatásra szorul. Mindezen együttes tényezők hatása a „tavaszi fáradtság” néven ismert jelenség, mellyel sokak megküzdenek ilyentájt.

Maria Treben tanácsai tavaszi tisztítókúrára

  1. Csalán

Treben asszony pontosan ismerte ezt a jelenséget, jóllehet az ő korában még nem nevezték ezen tünetek kezelését „méregtelenítésnek” vagy „salaktalanításnak”. Ő ekképp fogalmazott:

„Az évnek bizonyos szakában csökkenni kezd a szervezet vastartalma. Fáradékonyság és kimerültség tünetei lépnek fel ilyenkor, az ember úgy érzi, hogy megfásult, és a teljesítőképessége sem a régi. Ilyen esetben a legjobb eredménnyel alkalmazhatjuk vastartalma miatt a friss csalánt. Átsegít bennünket ezen a mélyponton. Csalánkúra után viszonylag hamar jobban érzi magát az ember testileg, visszatér energiája és alkotókedve, és szemmel láthatólag külsőleg is rendbejön.”

A csalán felhasználására a következőket javasolja:

„Csészénként egy maroknyi friss csalánlevelet és szárat forrázzunk le, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le és kortyolgassunk el. A kúra naponta reggeli előtt fél órával, egy csésze csalánteával kezdődik. A teát kortyonként igyuk. A nap hátralévő részében elosztva kortyolgassunk el további két csésze friss csalánteát. Célszerű a napi adagot előmelegített termoszba tölteni.” 

  • Tavaszi tea

Treben asszony és egész családja alkalmazta és jó szívvel ajánlotta a „Tavaszi tea” fogyasztását is:

„Vértisztító hatása miatt ajánlom tavasszal, hosszabb időn át ezt a teát, míg az alábbi gyógynövények frissen szedhetők: keverjünk össze 15 g csalánlevelet, 50 g zsenge bodzabimbót, 15 g gyermekláncfű-gyökeret és 50 g kankalinvirágot. Ebből a gyógynövénykeverékből csészénként egy púpozott teáskanálnyit forrázzunk le, fél percig hagyjuk állni, szűrjük le, s naponta két csészével kortyolgassuk el. Ízlés szerint mézzel ízesíthető.”

( A kankalin mára már védett növény, ezért ne gyűjtsük. Szárított formában, patikákban, bioboltokban beszerezhető.)

  • Svédkeserű

Ha tavaszi immunerősítés, akkor természetesen nem maradhat ki a sorból az Eredeti Maria Treben Svédkeserű sem. A hosszú és eredményes múltra visszatekintő tinktúra Treben asszony munkásságának legértékesebb hagyatéka, melyet azóta is töretlen népszerűség övez. Így beszélt róla Maria Treben:

“A kis svédkeserű igazi életelixír, egészségünk nélkülözhetetlen védelmezője, amelynek egyetlen házigyógyszertárból sem szabadna hiányoznia.”

Az Eredeti Maria Treben Svédkeserű többféle kiszerelése most akciósan érhető el a www.mariatrebenpatikaja.hu webáruházban!

Megosztás:

Korábbi bejegyzések

Korpásodás megszüntetése gyógynövényekkel

A fejbőr korpásodásának többféle oka lehet. Tény azonban, hogy télen gyakoribb jelenség, még a leggondosabb hajápolás mellett is könnyen megjelenik. Esztétikailag nem szép látvány, amikor

Az Alpok kincse, illóolajba zárva

Az Alpok királynőjeként emlegetett havasi cirbolyafenyő egy különleges fenyőféle. Akár 2000 méteres magasságban is jól érzi magát, remek fagytűrőképességének köszönhetően. Nem ritkán 20 méteres magasságig

A vadgesztenye minden része jótékony

Mi sem bizonyítja jobban a vadgesztenye gyógyhatását, mint az, hogy a közönséges vadgesztenye nagyon fontos gyógyszeralapanyag. Virágját, kérgét és leveleit is felhasználják a gyógyszeriparban.A magban

Hajápolás a gyógynövények erejével!

A csalán és a bojtorjángyökér a csodás haj természetes ápolói. E két gyógynövény erejét egyesíti magában az eredeti Maria Treben  termékcsaládhoz tartozó hajszépítő szett. A

Szúrós barátunk, a nagy csalán

Van egy bizonyos gyógynövény, mellyel legtöbbünk már kisgyermekként közeli kapcsolatba került. Ez a kapcsolat azonban nem volt örömteli és nem hagyott maga után kellemes emlékeket.

Scroll Up