Csipke és Herba

“A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.”
-Szent-Györgyi Albert-

Szenvedélyem a természet!

Már kislánykoromtól kezdve imádtam a szabadban lenni, elbűvölt a sok szép virág, a zöldellő lombok és az a sok-sok illat, melyek ilyenkor a levegőben keveredtek! Ösztönösen vonzódtam minden növényhez, amit csak odakint találtam, és anélkül, hogy tudtam volna, mély tiszteletet kezdtem érezni irányukba… Az élet úgy hozta, hogy Ausztriában töltöttem el több, mint tíz évet, és ez hozta el számomra az igazi áttörést. A csodás, olykor szinte érintetlen természet teljesen elvarázsolt. A hegyeken és mezőkön járva döbbentem rá arra, hogy ezek nem csupán vadvirágok, hanem gyógynövények, és telis-tele van velük a Mindenség. Először csak a szépségükért fotóztam, majd már tudatosan gyűjtöttem őket, aztán különféle készítményeket készítettem belőlük. Idővel megtanultam a szappankészítés minden fortélyát, és megpróbáltam ezekkel a saját gyűjtésű gyógynövényekkel gazdagítani. Viszont, ami a legjobban a szívemhez nőtt, azok az olyan gyógynövényes párnák készítése, melyek legfőképpen a ma már népbetegségnek számító alvásproblémák ellen veszi fel a harcot. A csipke gyerekkorom szép emléke, csakúgy, minta föld szeretete: mindkettő nagymamám rám hagyott öröksége, amiért a mai napig végtelenül hálás vagyok. Életem egyik legmeghatározóbb találkozása egy piciny falucskában történt, az eredetei Maria Treben termékek osztrák gyártójával. Lehetőséget kaptam a védjegyzett Maria Treben svédkeserű hazánkban való forgalmazására, és ezzel úgy éreztem a név kötelez! Innentől fogva szinte a rabja lettem, és mindent tudni akartam a gyógynövényekről. Már fiatalkorom egyik kedvenc könyve az Egészség Isten patikájából volt, vagy éppen az olyan, számomra ikonikus mű, mint a Csapody Vera és Jávorka Sándor által írt Erdő Mező Virágai. Hiszem, hogy a gyógynövények megismerése egy életen át való tanulás, ami számomra nem csak egy feladat, hanem egy életcél. Ma már a saját kertemben gyönyörködöm bennük, néhányukat gyűjtéssel pótlom, majd gondosan válogatva kerülnek a párnákba. Mindezek által lettem az, aki ma vagyok: egy olyan ember, akinek a természet jelenti az életet. Mindent szeretek benne, de talán mégis kedvenceim a vadvirágok! Nem csak sokszínű szépségük miatt, hanem mert kedves emlékek idézői boldog gyermekkoromból. Varázslatosan tiszta, ősi erő rejlik bennük! A természet értékes ajándékai ők, nem mindennapi gyógyerővel felvértezve.
Dobás Éva, a Csipke és Herba megálmodója

“A herbalista szemléletmód tisztán és ártatlanul tesz nyitottá bennünket a természet iránt. Cserébe a természet föltárja bőségét és értékes titkokkal jutalmazza meg közeledésünket. (…) Mielőtt gyógynövényt gyűjtünk, legyen bennünk békesség a természet, a természet folyamatai és a növények iránt, amelyek élete nemzedékről nemzedékre ott zajlik. A (gyógy)növényeknek is vannak érzelmeik, amelyek sok tekintetben egyáltalán nem különböznek a mieinktől és mind magunkat, mind a növényeket rábírhatjuk arra, hogy többet áldozzunk magunkból és energiánkból, ha pozitív érzéseket táplálunk a folyamattal kapcsolatban.”
Michael Tierra

Scroll Up