fbpx

A Karácsony legkedveltebb és hagyományőrző növényei

A tél az évnek az az időszaka, amikor a kültéri világ sok színe és illata elhalványul. A szürke égbolt és a lombtalan fák állandósult látványa borongóssá teszik a téli napokat és lassan mi is egykedvűvé, lehangolttá válunk. Ebből az egyhangúságból a Karácsony színes és örömteli ünnepe rázhat fel minket, nem csoda, hogy mindannyian nagy várakozással készülünk rá. A Karácsony a boldogság és a jókedv ideje, melyet a szeretteinkkel tölthetünk. Az ünnepi dekorációkkal és a hagyományos karácsonyi növényekkel könnyedén színessé tehetjük a téli világot és felderíthetjük a légkört.

Itt az ideje hát, hogy belelendüljünk az ünnepi hangulatba néhány télen virágzó szobanövénnyel, a dekorációs karácsonyi koszorúk örökzöldjeivel, és a hagyományőrző ünnepi klasszikusokkal.

Színesítsd otthonodat karácsonyi szobanövényekkel!

Ha szétnézel egy virágboltban, több olyan növényt is találsz, melyek a karácsonyi időszakban virítanak. Segítségükkel könnyedén megtörheted a téli szürkeséget és vidámságot csempészhetsz a lakásba.

Mikulásvirág

Az egyik legismertebb karácsonyi növény, amelyet az ünnepek alatt ajándékozni és kapni lehet. Többféle színben is pompázhat, de a legelterjedtebb és az ünnephez leginkább illő a piros Mikulásvirág, amely a hagyomány szerint Krisztus vérét jelképezi. Több héten át igazi színfoltja lehet a lakásnak, ha megfelelően gondozod. Tedd egy világos, kevésbé meleg helyre, és locsold rendszeresen, mert elég víz igényes.

Karácsonyi kaktusz

Számos színváltozatban megtalálhatod és nem igényel sok törődést. Tedd világos, hűvös helyre – legjobb, ha ablakba állítod – és mértékkel locsold. Akár 6-8 hétig is színesítheti otthonodat. Karácsonyi ajándékötletnek is kiváló hölgyek számára.

Orchidea

Hónapokon át virágzik, így egész télen át üde színfoltja lehet otthonodnak. Rengeteg színben és méretben létezik, így könnyen megtalálhatod köztük a kedvencedet. Tedd világos, páradús helyre és locsold mértékkel. Meglátod, pompás várágkölteményeivel meghálálja!

Karácsonyi örökzöldek

A tél egyetlen élénk színét az örökzöldek adják, melyek többsége karácsonyi hagyományhoz is kötődik.

Magyal

Leginkább sövényként használt cserje, amely örökzöld leveleivel, piros bogyóival színesítheti kertünket. Hagyományos karácsonyi növénynek számít, melyből koszorút készíthetünk asztaldísznek, vagy a bejárati ajtóra. Az ókorban a magyalt szerencsehozónak és az örök élet jelképének tekintették, mert soha nem halt meg. A rómaiak magyal koszorúkat küldtek barátaiknak és családtagjaiknak szeretetük és hűségük jelképeként.

Rozmaring

Ha nincs helye egy 6 méteres fenyőnek, akkor ez a gyógy- és fűszernövény is megteszi! A virágüzletek az illatos gallyakat gyakran kúpba nyírják, így a fenyőhöz hasonló alakúvá válik.

A cserépbe ültetett, konyhaablakban tartott rozmaring mindig zöld marad és bármikor használhatod frissen letört leveleit és ágait különböző sültek fűszerezéséhez. A karácsonyi traktáknál is jól jön, hiszen étvágygerjesztő, emésztésjavító, epe- és szélhajtó hatású. Kiváló görcsoldó és baktériumölő is. Emellett illóolaja frissíti és tisztítja a levegőt, élénkíti az elmét.

A rozmaringnak vallási vonatkozása is van. A Biblia szerint, a szent család útja során Mária megállt, hogy Jézus ruháit egy patakban megmossa, és egy egyszerű rozmaringbokorra akasztotta száradni. Miközben összeszedte a száraz ruhákat, megemlékezésül megáldotta a rozmaringot kék virágokkal – saját köpenyének színével, – és fűszeres illattal. Ezért egyesek úgy vélik, hogy ha karácsony estéjén rozmaring illatot érzel, az újév során boldogságot hoz.

Fagyöngy

Annak ellenére, hogy egy parazita növény, a hagyomány szerint a szeretet szimbóluma, melyből karácsonykor függeléket készítünk szobadísznek.

A fagyöngy legendája évszázadokkal ezelőtt kezdődött a skandináv mitológiában, amikor egy istennő felhasználta a növényt, hogy felidézze emlékeit szeretett fiáról, akit a növényből készített fegyverrel öltek meg. A legenda így tette a fagyöngyöt az újjászületés és az élet szimbólumává.

Ma úgy tartják, hogy aki Karácsonykor csókot vált a fagyöngy alatt, annak a szerelme örökké fog tartani és nem marad el az áhított gyermekáldás sem.

A fagyöngy gyógynövényként is közkedvelt, mint vérnyomásszabályozó és szívnyugtató. Rákellenes gyógyszereket is készítenek kivonatából.

Borostyán

Csillagszerű leveleivel szintén hagyományos karácsonyi növénynek számít, amelyről úgy hiszik, hogy távol tartja a gonosz szellemeket és a balszerencsét otthonunktól. A borostyán népszerű alkotója a karácsonyi koszorúknak és asztaldíszeknek. Gyakran használják e célra a magyallal együtt. Az ősi keresztény szimbolikában egyébként a magyal a férfiasságot, a borostyán pedig a nőiességet jelképezi, valószínűleg ezért is használják őket legtöbbször együtt.

Fenyő

A Karácsony nem is létezik fenyőfa nélkül! De nem mindig volt ez így. Bár már a korai európai pogányok is örökzöld ágakat használtak, hogy üdébbé tegyék otthonukat a borongós téli hónapokban, maga a fenyőfa állítás hagyománya már újabb keletű, és a XVI. századi Németországból ered. Azt mondják, hogy Luther Márton, a történelemből jól ismert vallásújító, egy téli éjszakán hazafelé sétálva felpillantott a fölé magasodó örökzöldekre és a fenyőágak között megpillantotta a fényesen ragyogó csillagokat. Annyira megfogta a látvány, hogy szerette volna „hazavinni” ezt az élményt a családjának is, ezért a főszobában fenyőfát emelt és ágaira gyertyákat helyezett, melyeket meggyújtott. Innen azonban még hosszú út vezetett a mai karácsonyfa állítás valódi hagyományához. Igazából csak a XX. században lett széles körben elfogadott és vált a Karácsony igazi jelképévé.

Ma már nem csak a feldíszített fa, hanem a fenyőillat is nélkülözhetetlen része az ünnepnek. A fenyő illóolaja igen erőteljes és jellegzetesen balzsamos, mely frissíti és fertőtleníti a levegőt. Légzéskönnyítő és köhögéscsillapító hatású, ezért jól esik belélegezni. A tüdőszanatóriumokat ezért is építik fenyőerdők mellé.

Karácsonyi fűszerek és illatok

Számos olyan növény van, melyek illata nélkül elképzelhetetlen a Karácsony. Ilyen például a tömjén és mirha, melyeket nem csak otthon, de a templomokban is hagyományosan használnak a karácsonyi ünnepkörben. A három királyok értékes ajándékai voltak ezek az újszülött Jézus számára, melyek megóvták a kisdedet a betegségektől. A mirha antimikrobális hatásánál fogva fertőtleníti a levegőt és a légúti fertőzések ellen hat. Segíti a sebek gyógyulását is. A tömjén fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, leginkább ízületi és izomfájdalmakra alkalmazzák. Érdemes hát tömjén és mirha illóolajat párologtatnunk otthon, így teljesebbé tehetjük a karácsonyi hangulatot, miközben gondoskodhatunk egészségünkről is.

A fahéj és a szegfűszeg nem csak kedvelt, de már-már elmaradhatatlan fűszerei is a karácsonyi süteményeknek. Az ünnepi sütés-főzés közben a készülő sütemények édes és fűszeres illata melegséggel tölti meg a helyiségeket, meghitt hangulatot teremtve.

Asztaldíszekhez is felhasználhatók dekorációnak, így kellemes illatuk napokon át betöltheti otthonunkat. Érdemes használni őket, mert nem csak szépek és illatosak, de illóolajuk remekül fertőtleníti a levegőt is.

A fahéj belsőleg fogyasztva csökkenti a vércukorszintet, diabéteszesek számára étrend-kiegészítőt és gyógyteát is készítenek belőle.

A szegfűszeg gyulladáscsökkentő, valamint enyhíti az émelygést és a hányingert. Csökkenti a száraz köhögést és a torokfájását.

Tedd varázslatossá a Karácsonyt az egész család számára a fenti növényekkel. Legyen Áldott, Békés Karácsonyod!

Szöllősi Adrienn

Megosztás:

Korábbi bejegyzések

Korpásodás megszüntetése gyógynövényekkel

A fejbőr korpásodásának többféle oka lehet. Tény azonban, hogy télen gyakoribb jelenség, még a leggondosabb hajápolás mellett is könnyen megjelenik. Esztétikailag nem szép látvány, amikor

Az Alpok kincse, illóolajba zárva

Az Alpok királynőjeként emlegetett havasi cirbolyafenyő egy különleges fenyőféle. Akár 2000 méteres magasságban is jól érzi magát, remek fagytűrőképességének köszönhetően. Nem ritkán 20 méteres magasságig

A vadgesztenye minden része jótékony

Mi sem bizonyítja jobban a vadgesztenye gyógyhatását, mint az, hogy a közönséges vadgesztenye nagyon fontos gyógyszeralapanyag. Virágját, kérgét és leveleit is felhasználják a gyógyszeriparban.A magban

Hajápolás a gyógynövények erejével!

A csalán és a bojtorjángyökér a csodás haj természetes ápolói. E két gyógynövény erejét egyesíti magában az eredeti Maria Treben  termékcsaládhoz tartozó hajszépítő szett. A

Szúrós barátunk, a nagy csalán

Van egy bizonyos gyógynövény, mellyel legtöbbünk már kisgyermekként közeli kapcsolatba került. Ez a kapcsolat azonban nem volt örömteli és nem hagyott maga után kellemes emlékeket.

Scroll Up