Vásárlói vélemények

Horváthné Buday Mariann Lábodról írta: "Számomra nagyon kedves és fontos személytől ajándékba kaptam a meggymag párnát, amely hasznos és praktikus segítség volt fogászati problémák esetén, sőt a párom időszakos fülfájására is megoldást jelentett. Mikrohullámú sütőben szoktam melegíteni, többször, kevesebb ideig hevítve, mígnem a kívánt hőmérsékletet eléri. Hűtve még nem használtuk, de biztosan hasonló módon hosszú ideig biztosítja a fűtő/hűtő funkciót. Minden házipatika elengedhetetlen kelléke!"

Még több

Tanítása

- Vissza a természethez!

A természet értékeinek újragondolása mostanában aktuálisabb, mint valaha. Sok ember számára ez az irányzat a tudományos kutatás, a technológiai fejlődés és fogyasztói társadalmunk gyors változásának sebességére adott válasz. Régi hagyományokat fedezünk fel újra, és olyan embereket becsülünk, akiknek megvan az a képessége, hogy a tapasztalatoknak és a régi hagyományoknak új, időszerű értelmet adjanak. A természet és a gyógynövénytan értékeinek újragondolásának egyik legismertebb úttörője bizonyosan Maria Treben.
Maria Treben kora gyermekkorától fogva a gyógynövények társaságában nőtt fel. Ezeket többnyire a vidéki lakosság tapasztalatin alapuló gyógyászati ismeretei alapján használta, főként a helyi, őshonos gyógynövényeket ajánlotta.
Treben asszony filozófiája nagyon sokban hasonlít a vízkúráiról elhíresült Kneipp plébános tanításaival, de a hangsúlyt elsősorban a gyógynövények hatékonyságában látta. A vízkúrák is természetesen nagy szerepet játszanak az egészség megőrzésében. 

„Abban az időben, amikor az ember mindjobban eltávolodik a természettől,-tehát lényegében természetellenes életet él- a régi gyógyfüvekhez kell visszafordulni.”

- Óvjuk környezetünket!

Maria Treben tanításaiban nemcsak a természethez visszavezető utat szorgalmazta a modern kor emberének, hanem környezetünk megóvásának, illetve védelmének fontosságára is kiemelt hangsúlyt fektetett.

"Kíméljük környezetünket, ne terheljük a szükségesnél több háziszeméttel, ne vásároljunk olyan háztartási vegyianyagokat és egyéb termékeket, amelyek a környezet tisztaságát veszélyeztetik. Ha így gondolkodunk és cselekszünk, akkor még van esély arra, hogy Földünkön nem szűnik meg az élet. Ha nem győz a józan ész, akkor elkerülhetetlen az élővilág pusztulása ezen a bolygón, akkor az emberek szorongó félelme, elbizonytalanodása egyre nő, a lelkeket nyomasztó teher elviselhetetlenné válik. Aki elveszíti lelki egyensúlyát, az védtelen a testi betegségek ellen."

 

- Svédkeserű

Maria Treben nevéhez fűződik a svédkeserű újrafelfedezése és a köztudatba hozása. A svédkeserű egy ősrégi fűszernövény tinktúra, amelynek eredete évszázadokra nyúlik vissza. Régi írások beszámolnak a svéd orvosról dr. Samst-ról és családjáról, akik először ezt a tinktúrát előállították. Az írások a továbbiakban beszámolnak arról is, hogy dr. Samst 104 éves korában egy lovasbaleset következtében vesztett életét. Szülei és nagyszülei is pátriárkális kort értek. Hatalmas ismertséget hozott a svédfüveknek, illetve a svédkeserűnek amikor a gyógyfüvekkel gyógyító Maria Treben világszerte ismertté tette. Beszámolt a svédfüvek történetéről, nyilvánosságra hozta a régi kéziratot és elmesélte miként fejtették ki csodálatos hatásukat a svédfüvek sok esetben. Mivel könyve világszerte óriási könyvsiker lett, a svédfüveknek is világhírt hozott.
Treben asszony modern gondolkodású személyiség volt, aki folyamatosan a svédkeserű recepttúráján és annak időszerűvé tételén dolgozott. Számtalan előadást tartott Európában és Amerikában is egy folyamatosan szaporodó hallgatóságnak a svédkeserű és a gyógynövények alkalmazásáról. A hivatalos szervek újra és újra támadták őt, sarlatánsággal vádolták, sőt még bíróság előtt is felelnie kellett tevékenységéért. Tapasztalatait az "Egészség Isten patikájából" című könyvében írta le.
 Az ilyen emberek, mint Treben asszonynak is, aki szinte az egész életét a gyógynövénygyógyászatnak szentelte köszönhető, hogy ezek az ismeretek manapság bárki számára hozzáférhetők.
A svédkeserűnek sokrétű felhasználása ismeretes, melynek számos jótékony hatást tulajdonítanak.

 

- A hit ereje

"A gyógyszereket a földből adja az Úr és az okos ember nem veti meg őket."

Szentírás, Sirák fiának könyve 38:4

Maria Trebent mélyen áthatotta a keresztény hit, és szorosan összekapcsolja a gyógynövényekkel, meggyőződéssel hitte, hogy a Teremtő a gyógyfüveken keresztül hoz gyógyulást betegségeinkre. Az Ő patikájában találunk gyógyírt bajainkra, és egyben az igaz hitbe vetett feltétlen bizalom, az égiekhez szóló buzgó imádkozás segítsége által visszanyerjük egészségünket.

"És ha a dolog még oly reménytelennek látszik is, és amikor azt hiszi , soha sem lesz ismét egészséges, ha a gyógynövényekhez, Isten gyógyszertárához fordul, és megfelelően alkalmaz, akkor meg lehet a reménye a gyógyuláshoz és az egészségre. -feltéve, ha életereje nem merült ki egészen."

Különösen, amikor az Úr Isten is segit. Ezt már Paracelsus is mondta és e szavakkal kifejezésre juttatta:

"Isten nem engedett meg egy betegséget sem létrejönni anélkül, hogy annak a gyógyszerét a természetben meg nem teremtette volna."

 

- Egészséges életmód

Könyveiben részletesen leírja tanácsait, javaslatait az egészség megőrzésére, a betegségek megelőzésére. Egészségre és betegségre vonatkozó gyógynövény ismeretei, tanácsai, valamint a gyógyfüvekkel való tapasztalatai útmutatója és segítsége volt számtalan betegségben szenvedő embernek.
Treben asszony rendszeresen korán feküdt le aludni, szeretett kirándulni a friss levegőn, hideg vízben úszott, de mindenben a mértékletességre törekedve. Különösen kedvelte a Kneipp- vízkúrákat, és természetesen különböző gyógyfüvekből készült teákkal erősítette magát és családját. Az egészséges táplálkozás szintén elsődleges helyet foglalt el a Treben család életében, de itt is a mértékletesség volt a legfontosabb alapelv.

"Sokan elvárják testüktől, hogy kifogástalanul működjön, korlátlanul terhelik, és kimeríthetetlennek gondolják a szervezet öngyógyító erejét. Veszélyesen él az, aki átengedi magát ennek az öncsalásnak!
Testünk karbantartásához ugyanis ápolásra, gondozásra, alapos edzésre és pihenésre van szükség. Az egészséggel nem lehet büntetlenül rablógarázdálkodást folytatni! Természetesen nem könnyű az ésszerű gondozásra tanácsot adni. Ha valakit elkerül a szokásos tavaszi nátha, azt mondják rá, hogy szerencséje volt. Csak kevés embernek jut eszébe, hogy szerencsés embertársukat testének megfelelő edzettsége miatt kerülte el a fertőzés. Sokan azt mondják, minek csináljanak fagyöngy kúrát, amikor rendben van a vérkeringésük? Nos, nem tehetünk többet, mint hogy értelmes ajánlásokat nyújtunk a megelőzésre. Mindenkinek magának kell eldöntenie, mennyit ér neki az egészsége. Mindenesetre az Úristen mindenről gondoskodott, ami az egészséghez és a jó közérzethez szükséges. Adományai felhasználásához egy kevés munkálkodást kér tőlünk csupán.”

Maria Treben