Vásárlói vélemények

Katalin írta: Mivel a kozmetikai termékek bőr allergiát váltottak ki, nagyon sok 'bio'-nak mondott terméket próbáltam, sajnos nem sok sikerrel. Végül eljutottam a "Maria Treben" termékekhez, amit már egy éve használok rendszeresen. Azóta elmúlt az allergiám és nagyon elégedett vagyok a termék minőségével. Mindenkinek őszinte szívvel ajánlom, aki természetes alapanyagból készült terméket szeretne használni.

Még több

Maria Treben munkássága

Élete

Maria Treben 1907. szeptember 27-én született, a csehországi Saaz városában, az egykori Szudétavidéken.
Édesapja könyvnyomdája segítségével tartotta el a családot, míg édesanyja háziasszonyként minden idejét Marianak és két lánytestvérének szentelte.
Iskoláit Saaz városában kezdte, majd Prágában fejezte be, ahová az édesapa halála után két évvel költözött a család.
Érettségi után a Prager Tagblatt szerkesztőségénél kapott állást. Bár sok udvarlója akadt a lapnál, jövendőbeli férjével mégsem itt, hanem egy jó barát által, a prágai Operaházban találkozott.
Ernst Gottfried Treben egyetemi hallgató volt. Miután megszerezte villamosmérnöki oklevelét, felelősségteljes munkát kapott és 4 évvel később, 1939 augusztusában kötöttek házasságot Mariaval. Fiuk, Kurt Dieter 1942 októberében látta meg a napvilágot.

 

Az első találkozás a gyógynövényekkel

Maria gyermekkorában gyakorta vakációzott édesanyja egy barátjának családjánál, aki főerdészként tevékenykedett. Általuk találkozott a természet végtelen gazdagságával és lassanként az összes növénnyel megismerkedett név szerint.
Emellett édesapja a Kneipp-vízkúrák lelkes követőjeként mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy lányait a lehető legegészségesebben nevelje.
Meghatározta a gyógynövényekkel való kapcsolatát az az eset, amikor a második világháború idején Maria és gyermeke is megfertőződött tífusszal. Gyógyszerek hiányában az őket kezelő főorvos, dr. Schneider vérehulló fecskefű levelével kezdte kezelni a betegeket. Maria állapota napról napra javult, míg nem teljesen fel is gyógyult a halálos kórból.

 

Maria inspirálói

Többen is hatással voltak Treben asszony munkásságára.
Richard Willforttal, az osztrák biológussal és tudóssal egyik előadása alkalmával találkozott. Willfort érdekes elbeszélései a gyógynövényekről és a legkomolyabb betegségeknél az általuk nyújtott segítségről szóló történetei egy új utat nyitottak meg Maria előtt.
Mikor Willfort látta, hogy Maria milyen tudással rendelkezik a gyógynövények területén, bevezette őt a nagy természetgyógyászok világába. Így ismerkedett meg többek közt Sebastian Kneipp plébános és Johann Künzle tiszteletes munkásságával, melyek meghatározták saját útját. Ráébredt az általa ismert növények hatékonyságára, elkezdte gyűjteni őket, majd elkészítette első eszenciáit.

 

Treben asszony és a svédkeserű

Gyorsan terjedt a hír, mely szerint Maria nagyon jól ismeri a gyógynövényeket, így egy ismerőse eljuttatta hozzá a svédkeserű gyógynövényei eredeti kéziratának másolatát.
A kézirat tartalmazta a gyógynövénykivonatok előállításának receptjét is. Ezt a kivonatot életelixírként tartották számon. A kézirat szerint az elixír külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható és minden esetben használ.

A régi kézirat 46 pontban foglalja össze a svédfüvek jótékony hatásait. Megemlíti többek közt a fül- és fogfájást, a lázat, az étvágytalanságot, a reumát, az égési sérüléseket és a vérszegénységet is.

Treben asszony a recept alapján elkészítette a kivonatot, alkalmazni kezdte és minekután csak pozitív tapasztalatokat eredményezett, a kivonat egész életén át a kísérőjévé vált.
Létezik kis svédkeserű és nagy svédkeserű, melyek különböző összetételűek. Maria Treben a kis svédkeserűt használta és ajánlotta.
Tanítása szerint:

„A kis svédkeserű igazi életelixír, egészségünk nélkülözhetetlen védelmezője, amelynek egyetlen házigyógyszertárból sem szabadna hiányoznia.”

A svédkeserű mai napig használatos alternatív szer. Az eredeti recept alapján készült kis svédkeserűt Treben asszony halála előtt két évvel állította össze és igazította hozzá a modern kor követelményeihez.
Egy különleges gyártási mechanizmusnak köszönhetően kifejlesztésre került az alkoholmentes svédkeserű is, ami szintén Maria Treben receptjét felhasználva kerül gyártásra.

 

Maria Treben előadásai és könyvei

Egyre többen keresték meg Treben asszonyt azzal a célzattal, hogy felkérjék előadásokra Ausztria-szerte. Hallgatói létszáma egyre növekedett, míg 1977-ben megérkezett az első külföldi meghívás is.
Tartott előadást Németországban, Svájcban, Amerikában és Kanadában is.
Előadásai mindig térítésmentesek voltak és általában két óra hosszat tartottak.

Az egyik előadásáról készült szalagot 1976-ban meghallgatta Rauscher tisztelendő úr, aki a Gyógynövények Baráti Körének elnöke volt.
Unszolására Maria beleegyezett, hogy elkészítsen egy kéziratot, hogy az érdeklődők ne csak hallgathassák, hanem olvashassák is tanításait. Így született meg az „Egészség Isten patikájából” című könyv, amely óriási sikert aratott. Ezt követte a „Gyógyeredményeim” című kötet, majd elkészültek a „Maria Treben új receptjei és élete”, a „Gyógyfüvek Isten kertjéből” és a „Gyógyulás a természet erejével” című könyvek is.

12 további kötetben összefoglalták Treben asszony előadásait is:

Az allergia – Megelőzés, felismerés, gyógyítás
Férfibetegségek – Megelőzés, felismerés, gyógyítás
Női betegségek – Megelőzés, felismerés, gyógyítás
Gyermekbetegségek – Megelőzés, felismerés, gyógyítás
Stressz a mindennapokban
Szív- és érrendszeri betegedések
Fejfájás és migrén
Légutak megbetegedései
Gyomor- és bélbetegségek
Bőrbetegségek
Sebek és sérülések
Egészséges táplálkozás gyógynövényekkel

A könyvek Magyarországon a Duna Könyvkiadó gondozásában jelentek meg.

Szeretett férje váratlan halála (1988) mélyen megrendítette, ettől kezdve nem volt életkedve, majd három évvel később, csaknem ugyanazon a napon, 1991 júl. 26-án lelt (tért) örök nyugalomra.