Vásárlói vélemények

Börcsök Éva Budapestről írta: Mivel egészséges vagyok, én immunerősítésre használtam a svédkeserűt. Azt tudom, hogy az első 1 litert szinte napok alatt megittam. Valószínű valami hiányzott akkor a szervezetemből és kívánta ezt a finom italt! Amikor feltöltődtem, akkor kevesebbet ittam és fokozatosan hagytam abba körülbelül 2,5 liter után. Számomra kiváló és csak ajánlani tudom mindenkinek, mert az őszi-téli időszakban is teljesen egészséges maradtam. Pedig tömegközlekedéssel járok. Busz, villamos, metró és sok emberrel találkozom, akik köhögnek, tüsszögnek stb.

Még több

Gyógynövények / Tavaszi kankalin (Primula officinalis)

A kankalinfélék családjába tartozó növény aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva állnak. A sárga virágok torkában öt narancsszínű folt van. Ezt a fajt, amelyet „valódi kankalin"-nak is hívnak, főként lomberdeinkben, hegyi kaszálókon találjuk. Az Alpok nyúlványain, hegyvidéki és alhavasi réteken honos a sugár kankalin (Primula elatior).
Hosszú szárán kénsárga virágai ernyőkben csüngenek, s csak enyhén illatoznak. (Nemcsak hazánkban védett, de már Ausztriában is a kipusztulás szélén áll.) A harmadik faj a cifra vagy füles kankalin, más néven medvefül (Primula auricula) alpesinövény, szigorúan védett és ezért ezt sem szabad leszedni. (A tavaszi kankalin régi magyar nevei közt ezeket találjuk; égikincs, gutaütésfű, Szent Péter kulcsa, szentgyörgyike. - Utóbbi a virágzás idejére utal - A ford.)

Egy társaságban azzal fordult hozzám az asztalszomszédom, hogy egyidejűleg részt vesz egy kúrán Gallspachban. Ez az utolsó reménye. Mivel azonban láthatóan eredmény nélkül ér véget a kúra, nem tudja,mitévő legyen. A legerősebb altatókkal sem tudott aludni. Sem a bécsi, sem a linzi ideggyógyászok nem tudtak segíteni a baján. Mikor este holtfáradtan ágyba kerül, olyan fájdalmat érez a lábában, mintha égő cigarettát nyomnának el rajta. Emiatt testileg-lelkileg teljesen kimerült és kétségbe van esve. Azt mondtam neki, hogy én tudok egy teát, amely nagyon jó álmatlanság ellen. De vajon segít-e azonnal a hosszú időn át szedett erős altatók ellenére is? - Kipróbálta.1976. december 7-én ismerkedtünk meg. Egy hét múlva felkerestem néhány barátját, akik már az ajtóban boldogan újságolták, hogy közös ismerősünk végre megint tud aludni.Egyúttal a lábfájása is megszűnt. A tea nagyon hamar visszaadta az egészségét és megszüntette idegi problémáit.
Kezelőorvosa el is kérte tőle ennek az álmatlanság elleni speciális teának a receptjét, ami a következő: 50 gramm kankalin, 25 gramm levendulavirág, 10gramm orbáncfű, 15 gramm komlóbarka, 5 gramm macskagyökér. Ebből a teakeverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázunk 1 liter vízzel és három percig állni hagyjuk. Elalvás előtt isszuk kortyonként, amilyen melegen csak tudjuk. Szükség szerint kevés mézzel édesíthetjük. A teát előnyben kellene részesíteni az összes szintetikus altatóval szemben. Ezek ugyanis rombolják az idegrendszert, a tea viszont minden  idegi panaszt megszüntet.
Anyám egykor minden tavasszal szedett kankalint, mert tudta, hogy milyen nyugtató hatással van a szívre és az idegekre. A virágját gyűjtjük, a tőkocsányról lecsipegetve. Kneipp tisztelendő nagy híve volt a kankalinnak. Van egy kép róla, amelyen kankalinnal a kezében látható.
Vértisztító hatása révén kiválaszt minden olyan mérgező anyagot, amely köszvényt és reumatikus megbetegedést okoz.

Kneipp tisztelendő azt mondja: „Aki ízületi bajra és betegségre hajlamos (a köszvényt és a reumát érti ezen), az hosszabb időn át igyék meg napi egy-két csésze kankalinteát. A heves fájdalmak enyhülnek és idővel teljesen meg is szűnnek."

A kankalintea azonkívül kitűnő ideg- és szíverősítő, mely csillapítja a migrént és az idegesfejfájást, kiválóan hat szívizomgyulladás, vízkór esetén és szélhűdés megelőzésében. Ha a gyökerét megfőzzük, mézzel keverjük, kitűnő teához jutunk, amely segít a hólyagkő elhajtásában.
A következő vértisztító tavaszi teakeveréket ajánlom figyelmükbe: 50 gramm kankalin, 50gramm bodzahajtás, 15 gramm csalánlevél, 15 gramm pitypang-gyökér.Egy púpozott teáskanál keveréket 1 liter vízzel leforrázunk és három percig állni hagyjuk. Napközben kortyonként két csészével fogyasztunk belőle. Esetleg kevés mézzel édesítjük. (Bodzahajtáson a fiatal, éppen felpattanó rügyeket értjük!) Kiváló gyógyszer szívpanaszok esetén a kankalinvirágból készített bor, melyet tavasszal magunk is elkészíthetünk. Friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és valódi jó fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is megíhatnak belőle.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi kankalint 1 liter vízzel leforrázunk, rövid ideig állni hagyjuk.
Bor: előállítását és felhasználását lásd a megfelelő szövegrészben!
Altató tea: a keverék összetételét és felhasználását lásd a szövegben!Vértisztító (tavaszi) tea: összetételét és felhasználását lásd a szövegben.

Forrás:Maria Treben - Egészség Isten patikájából

Kiadó: Duna International Kft. Minden jog fenntartva.

Képek: Maria Treben - Gesundheit aus der Apotheke Gottes

Vissza az előző oldalra

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, amit havonta egyszer vagy kétszer küldünk ki olvasóinknak az aktuális akcióinkról, híreinkről, további gyógynövényekkel kapcsolatos témákról.

Feliratkozás Leiratkozás