Ez a webhely sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében.

Kérjük, engedélyezze a látogatáselemzést („analizáló”), hogy hatékonyabban tudjuk fejleszteni szolgáltatásunk, illetve engedélyezheti az érdeklődésének megfelelő reklámok megjelenítését támogató („marketing”) sütiket is. Amennyiben a későbbiekben mégsem szeretne a http://www.mariatrebenpatikaja.hu/ weboldalunkról sütiket fogadni, akkor használhatja ezt az eszközt arra, hogy kikapcsolja a választott kategóriákat.

Tájékoztatjuk, hogy a választás eltárolásához egy cookie-t kell használnunk, hogy legközelebb is emlékezzünk, ha ebben a böngészőben nyitja meg weboldalunkat.

Az alábbiakban szabályozhatja a sütiket:

  • Részletek

Funkcionális sütik
Ezek a cookie-k növelik az oldal funkcionalitását azáltal, hogy néhány információt tárolnak az Ön beállításairól. Ilyen például a weboldalon kitöltött adatok megőrzése.

Analizáló (látogatáselemző) sütik
Ezek a cookie-k segítenek bennünket abban, hogy értékeljük weboldalunk teljesítményét, fejlesszük a tapasztalatok alapján az Ön felhasználói élményét.

Marketing sütik
Az Ön böngészési szokásaira, érdeklődési körére vonatkozó adatokat gyűjtő - jellemzően harmadik féltől származó – sütik, amelyek a személyre szabott reklámok megjelenítését teszik lehetővé.

Részletek a Cookie-k kezeléséről...

Vásárlói vélemények

D.Éva Budapestről írta: Kíváncsiságból leptem meg magam egy cirbolyfenyő párnával és nem csalódtam! Csodás az illata, enyhén érezni az egész szobában, de legfőképp az ágy körül. Már az illatával megnyugtat, és kipihentebben ébredek. Nagyon szép a huzata, ajándékba is szívesen adnám..

Még több

Gyógynövények / Martilapu (Tussilago farfara)

Tavasszal, amikor mezőink és lankáink még alig zöldellnek, a barkák is épp csak kezdenek kibomlani, a koratavasz első hírnöke, a martilapu (szattyu, farkastalpfű, kisédeslapu,körömfű, lókörműmartilapu) már nyitogatja élénk sárga fészkes virágzatát. Nedves földeken, töltésoldalakon, kavicsgödrökben,parlagokon és törmelékhalmokon tömegével találjuk  a martilapu virágait, melyek jóval a levelek megjelenése előtt bújnak ki a földből. A méheknek és a rovaroknak ez jelenti az első táplálékot. A martilapu csak agyagos földben marad meg, éppen ezért úgyszólván ismertető jele annak. Ezek a virágok a legelsők, melyekből téli készleteinkhez gyűjthetünk.

Nyálkaoldó, gyulladásgátló tulajdonsága miatt bronchitis, gége- és garathurut, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, sőt még kezdődő tüdőtuberkulózis ellen is eredményesen alkalmazhatjuk. Elhúzódó köhögés és kínzó rekedtség ellen ajánlatos naponta többször mézes martilaputeát inni jó forrón. Később májusban megjelennek a felül zöld, alul ezüstfehér, nemezes levelek, melyeket C-vitamintartalmuk miattleveszöldségként és tavaszi salátának is felhasználhatunk. Mivel a levelek több hatóanyagot tartalmaznak, mint a virágok, ezért azokat is gyűjtsük, hogy a kettőből teakeveréket készíthessünk.
Az ókor természetgyógyászaitól Kneipp tisztelendőig mindenki egyöntetűen dicséri a martilaput. A friss leveleket jól mossuk meg, törjük össze, és ezt a pépet rakjuk a mellkasra, tüdőmegbetegedések, orbánc, szövetsérülések, kékesvörös duzzanatok, de még nyálka-tömlő-gyulladás esetén is segít. Ennek a pépes borogatásnak elképesztően jó a hatása.
A martilapulevelek erős főzetéből készített borogatással skrofulás fekélyeket kezelhetünk. Virágjával és levelével egyaránt végezhetünk gőzölést krónikus hörghurut és fullasztó légszomj esetén, ilyenkor naponta többször kell inhalálni. Igen hamar nagy megkönnyebbülés áll be. A dagadt lábakat naponta többször fürdessük martilapulevél főzetében.
A martilapu leveléből készíthetünk szirupot, amely tüdőbántalmak és hörghurut esetén nagyszerűen beválik. Egy cserépfazekat vagy uborkásüveget töltsünk meg felváltva egy réteglevéllel és egy réteg nyerscukorral, hagyjuk ülepedni és töltsünk utána, míg az edény tele lesz.Duplán összehajtott erős pergamennel vagy celofánnal jól lekötjük, és a kertben valami védett helyen egy lyukba beleállítjuk. Deszkát helyezünk föléje és földet lapátolunk rá. Az egyenletes meleg megerjeszti. Nyolc hét elteltével kivesszük az edényt a földből, és az így nyert martilapu-szirupot egyszer-kétszer felforraljuk. Lehűtve kisebb, üvegekbe töltjük. Teáskanálnyi adagokban fogyasztva, védelmet jelent influenzás időkben.
Ásztmás megbetegedés, tartós hörghurut és dohányosok légcsőbántalmára tavasszal két-három teáskanálnyi, a martilapu leveléből frissen kipréselt lé egy csésze húslevesben vagy meleg tejben fogyasztva nagyon jó szolgálatot tesz. Vénagyulladás esetén friss levélzúzalékból és a tej friss föléből (tejszínből) kenőcsszerű masszát készíthetünk, amit a gyulladásos testrészre teszünk, és egy kendővel finoman átkötjük. A martilapu frissen kifacsart leve fülbe csepegtetve csillapítja a fülfájást.

KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓ TEA

Ha köhögéscsillapító, nyálkaoldó teát akar készíteni, egyenlő arányban keverjen  össze martilapuvirágot és -levelet, ökörfarkkóró-virágot, tüdőfüvet és lándzsás útifűlevelet. Ebből a keverékből két teáskanálnyit adjon 1 liter vízhez és forralja fel. Naponta három csészényit édesítsen meg mézzel és melegen, kortyonként fogyasszon el.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi virágot (később ugyanannyi virágot és levelet összekeverve)adjunk 1 liter vízhez, csak forrázzuk és rövid ideig hagyjuk állni.
Pakolás: a friss leveleket péppé zúzzuk és felrakjuk.Inhalálás: púpozott evőkanálnyi virágot és levelet leforrázunk és a gőzét egy kendő alatt belélegezzük.Naponta többször ismételjük.
Lábfürdő: megfelelő mennyiségű vízben felforralunk összmaréknyi martilapulevelet, rövid ideig állni hagyjuk. Fürdési idő 20 perc.
Friss lé: alaposan megmosott, friss levelekből gyümölcs-centrifugával nyerjük ki a levet.Szirup és teakeverék köhögés és rekedtség ellen: lásd a vonatkozó szövegrészt.

Forrás:Maria Treben - Egészség Isten patikájából

Kiadó: Duna International Kft. Minden jog fenntartva.

Képek: Maria Treben - Gesundheit aus der Apotheke Gottes

 

Vissza az előző oldalra