Ez a webhely sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében. A Google és a Facebook sütikkel elemzi a honlap forgalmát, és szabja személyre a hirdetéseket. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához. További információ

Vásárlói vélemények

D.Éva Budapestről írta: Kíváncsiságból leptem meg magam egy cirbolyfenyő párnával és nem csalódtam! Csodás az illata, enyhén érezni az egész szobában, de legfőképp az ágy körül. Már az illatával megnyugtat, és kipihentebben ébredek. Nagyon szép a huzata, ajándékba is szívesen adnám..

Még több

Gyógynövények / Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

A közismert magyar neve: pongyola pitypang;régi nevei: a barátfej, barátfű, kákics, tejesfűvirág. (Tévesen nevezik kutyatejnek! A farkas kutyatej = Euphorbia cyparissias mérges tejelő növény -A ford.) A pongyola pitypangot, amely gyepterületeken nő, a pázsitokban kellemetlen gyomnak tekintik, pedig a beteg emberek számára felettébb értékes gyógynövény. Áprilisban, májusban virágzik, mindenütt füves területen, réten és mezsgyén található. Sárga virágszőnyeget alkot, mely minden évben újra és újra óriási lelkesedést vált ki belőlünk. A túl nedves területeket elkerüli. Két kiemelkedő tulajdonságával tűnik ki a gyógynövények közül: segít epebántalmak és májbetegségek gyógyításában.
Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát. Az egész növény gyógyító hatású.

Szokásommá vált, hogy tavasszal rögtön salátának készítve tálalom vagy vacsorához burgonyával, illetve félkeményre főtt tojással körítve szolgálom fel.
Amikor Jugoszláviában voltam kúrán, a fürdővendégek más friss saláták mellett naponta kaptak egy tálka gyermekláncfű-salátát is. Az orvos, egy híres májspecialista ilyen irányú kérdéseimre elmondta, hogy a pongyola pitypang igen kedvező befolyással van a májra. Ma már tudom, hogy ha a friss virágszárból naponta ötöt-hatot nyersen megeszünk, krónikus májgyulladás (a jobb lapocka felé kisugárzó heves szúró fájdalom) esetén is gyors javulást remélhetünk. Használ cukorbetegség ellen is. Cukorbetegek naponta fogyasszanak legalább tízet a virág szárából, amíg a pongyola pitypang virágzik. A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A szárat kezdetben egy kicsit keserűnek érezzük, de ropogós és nedvdús, és olyan ízű, mint az endívia saláta. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával. El fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása. De más panaszok esetén is segít a pongyola pitypang.
Megszünteti a bőrviszketést, a sömört, a kiütéseket, javítja a gyomornedv kiválasztást és megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését. Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy-és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak. Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirok-csomóduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez.
Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható. A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású. Vérhígító hatása miatt sűrűvérűség ellen kitűnő. Régi füvészkönyvekben az áll, hogy a fűből, és a gyökeréből forrázott főzetet a nők szépségápolószerként használták. Az arcot és a szemet szokták lemosni vele és „ ettől azt remélték, hogy az arcuk tiszta és hamvas lesz."  A pongyola pitypang azok közé a növények közé tartozik, amelyeknek a tőlevelei áttelelnek, sőt még a hideg évszakban is levelet hajthatnak, így télen is frissen használhatók. Anyám egyszer találkozott egy asszonnyal, aki kötényében pitypangvirágot vitt. Arra a kérdésre, hogy mihez kellenek ezek a virágok, elmondta a remek pitypangszirup receptjét,ezennel közreadom, hogy Önök is elkészíthessék:
Két összmarék pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel jól kinyomjuk. A léhez egy kiló nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyú lesz. A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb lángon (fokozaton) melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajas kenyérre kenve rendkívül ízletes.
Egyszer egy asztalos dolgozott nálunk. Vacsorára hidegtálat készítettem neki, miközben a család a finom, friss pitypangmézzel megkent vajas kenyeret ette jóízűen. Az asztalos is megkívánta. Méhész lévén nem akarta elhinni, hogy a „ mézet " én magam készítettem. Lelkendezve mondta, hogy a szirupot alig lehet megkülönböztetni az igazi méztől. Ehhez még azt a megjegyzést szeretném fűzni, hogy a vesebetegek nem jól tűrik a valódi mézben megtalálható savakat, míg a pitypangszirup egészségesebb.
Ez az értékes gyógynövény jelentős helyet foglal el a népi gyógyászatban.
Sajnos a lakosság túlnyomó többsége félreismeri és haszontalan gyomnak tekinti.
Egyik úrnapi körmeneten feltűnt nekem egy zászlót vivő fiatalember, tele volt-az arca pattanással. Felhívtam az anyja figyelmét a csalán és a pongyola pitypang vértisztító hatására. Az anya egyáltalán nem ismerte a pongyola pitypangot, pedig nem is nagyvárosban él, hanem a mi kis városunk lakója. Amikor mindezt elmagyaráztam neki, felháborodva tiltakozott: csak nem fog a fia arcára ilyen gazokat rakni.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál pitypang-gyökeret éjszakára 1 liter hideg vízben beáztatunk, másnap felforraljuk és leszűrjük. Ezt a mennyiséget reggeli előtt és után fél órával kortyonként fogyasztjuk el.
Salátának: friss, nyers gyökerekből és levelekből (lásd a megfelelő szövegrészt!) Szára: napi 5-10 alaposan megmosott nyers szárat jól megrágva elfogyasztunk.
Szirupkészítés: lásd a megfelelő szövegrészt!

Forrás:Maria Treben - Egészség Isten patikájából

Kiadó: Duna International Kft. Minden jog fenntartva.

Képek: Maria Treben - Gesundheit aus der Apotheke Gottes

Vissza az előző oldalra