Ez a webhely sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében.

Kérjük, engedélyezze a látogatáselemzést („analizáló”), hogy hatékonyabban tudjuk fejleszteni szolgáltatásunk, illetve engedélyezheti az érdeklődésének megfelelő reklámok megjelenítését támogató („marketing”) sütiket is. Amennyiben a későbbiekben mégsem szeretne a http://www.mariatrebenpatikaja.hu/ weboldalunkról sütiket fogadni, akkor használhatja ezt az eszközt arra, hogy kikapcsolja a választott kategóriákat.

Tájékoztatjuk, hogy a választás eltárolásához egy cookie-t kell használnunk, hogy legközelebb is emlékezzünk, ha ebben a böngészőben nyitja meg weboldalunkat.

Az alábbiakban szabályozhatja a sütiket:

  • Részletek

Funkcionális sütik
Ezek a cookie-k növelik az oldal funkcionalitását azáltal, hogy néhány információt tárolnak az Ön beállításairól. Ilyen például a weboldalon kitöltött adatok megőrzése.

Analizáló (látogatáselemző) sütik
Ezek a cookie-k segítenek bennünket abban, hogy értékeljük weboldalunk teljesítményét, fejlesszük a tapasztalatok alapján az Ön felhasználói élményét.

Marketing sütik
Az Ön böngészési szokásaira, érdeklődési körére vonatkozó adatokat gyűjtő - jellemzően harmadik féltől származó – sütik, amelyek a személyre szabott reklámok megjelenítését teszik lehetővé.

Részletek a Cookie-k kezeléséről...

Vásárlói vélemények

Kolozsváry Istvánné írta: Örömmel vettem kézhez az igényesen csomagolt natúrpárnákat. Finom illatukkal, különleges huzatukkal elégedett vagyok. Bízom benne, hogy nem csak számomra, de beteg férjemnek, és hosszú utazás előtt álló családtagjaimnak is hasznosnak bizonyulnak. Szép kivitelük miatt ajándéknak kiválóan alkalmasak. Korábban sokat olvastam a tönkölypelyva egészségre gyakorolt pozitív hatásáról, de a kereskedelemben eddig nem találkoztam vele. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy a Maria Treben patikája forgalmazza.

Még több

Blog / Tavaszváró farsangi hagyományok 2018. Február 18. 10:32

Címkék: egészség, életmód

A farsang a közelgő tavasz örömünnepe, egyben a tél búcsúztatása. Hagyományai a középkorban honosodtak meg.

A farsangi szezon vízkereszttől, azaz január 6-tól, egészen a 40 napos nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdáig tart. Ez a karneválok, a táncos mulatságok és jelmezes bálok legfőbb időszaka, egyben felkészülés a hosszú böjtre. Éppen ezért a farsangi mulatságokon az evés-ivás szinte kötelező volt.

Farsangi szokások, hagyományok

A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a téli időszakban - amikor rövidebbek a nappalok és hosszabbak az éjszakák - a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Ijesztő jelmezekbe bújva zajos mulatságokat rendeztek, hogy így űzzék el az ártó szellemeket.
Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a földi tűz segíti a napot, hogy újra erőre kapjon.
A mezőgazdaságból élő falvakban szokás volt különféle mágikus erejű mondókákat, verseket szavalni. Ezzel akarták biztosítani a bő termést és az állatok egészségét a következő időszakra.
Fontos szerepük volt a farsangi táncos mulatságoknak a párválasztásban is. A lányok ilyenkor bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki ha tetszett neki a lány, kitűzte a kis csokrot a kalapjára. A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben fontos esküvői szezon, mivel a húsvéti böjt alatt már tilos volt esküvőt tartani.
A húshagyó kedd a farsang utolsó napja. Ezen a napon, több helyen „farsangtemetést” rendeztek. Általában szalmabábut vagy koporsót égettek, így jelképesen lezárták a farsangot és a telet.
A hamvazószerdát követő napon, az egynapos böjt után, a böjtöt felfüggesztették, hogy a farsangi maradékot még elfogyaszthassák. Ennek a napnak zabáló-, torkos vagy tobzódó csütörtök a neve.
A farsangot egyébként egyház az ördögök ünnepének tartotta és tiltotta.


Farsangi ételek


Mivel a farsangi időszakban a hosszú böjtre is felkészültek az emberek, a farsangbúcsúztató mulatságokon a bőséges étkezésre nagy hangsúlyt fektettek. Egyes helyeken a sok étel fogyasztásától a következő év bőségét remélték.
Jellegzetes farsangi étel a cibereleves, ami lényegében többféle savanyú leves gyűjtőneve. Ezen belül a legkedveltebbek voltak a vízben főtt aszalt szilvából készített szilvacibere, vagy az erjesztett korpa leve, a korpacibere.
Mivel a téli hónapok a disznóvágások főszezonja, így a farsangi asztalon megtaláljuk a jellegzetes disznótoros ételeket: a toroskáposztát, a sült húsokat, hurkát, kolbászt és a kocsonyát is.
A mulatságokon persze az italozás is nagyobb mértéket öltött, ezért az asszonyok sokféle sós süteményt készítettek „kísérőnek” a kupicák mellé: sajtos és tepertős pogácsát, sonkás kiflit.
De persze nem maradhattak el az édes sütemények sem. A farsang jellegzetes étele a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Például a Szerémségben azért sütötték, hogy a vihar ne vigye el a háztetőt.
A farsangi fánk sokféleképpen variálható étel. Régen csak lekvárral ették, de ma már rengeteg feltéttel díszíthető és ízesíthető. Akár színes cukorkába, csokoládéba is márthatjuk, de van aki különféle pudingokkal tölti meg, vagy fahéjjal ízesíti.
A fánk nem éppen a fogyókúrás ételek közé tartozik és nem is a legegészségesebb finomságok egyike. Napjainkban azonban az egészséges étkezés egyre nagyobb teret nyer, viszont a finomságokról sem szívesen mondunk le. Az egészséges táplálkozás úttörői rendre kikísérletezik a hagyományos ételek egészséges módozatát. A farsangi fánknak is léteznek már teljes kiőrlésű lisztből, zablisztből, cukorhelyettesítővel és bio lekvárral készített, sőt gluténmentes és laktózmentes változatai is. Azok számára, akik nem szeretnének lemondani a fánkról, de odafigyelnek arra, hogy mit esznek, azokkal szeretnék most megosztani egy egészséges farsangi fánk receptet.


Könnyen emészthető 10 perces farsangi fánk


Ennek a fánknak több jó tulajdonsága is van amellett, hogy gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Nem kell keleszteni, nem szívja magát tele olajjal, így könnyen emészthető. Nyugodtan fogyaszthatják az epéjükkel bajlódok (pl. epekövesek is), vagy akiknek már nincs epéjük.
Hozzávalók:
    • 250 g zabliszt (kb. két púpos bögre) Gluténérzékenyek rizslisztből is készíthetik.
    • 2 tojás
    • 1 csomag sütőpor (10 g)
    • 280 g natúr joghurt (két kicsi pohárnyi vagy ugyanennyi 20%-os tejföl, de lehet 1:1 arányban is a joghurtot és a tejfölt). Laktóz érzékenyek laktózmentes joghurtból vagy tejfölből készítsék.
    • 2-3 ek. cukor
    • olaj a kisütéshez


Elkészítése:


    1. A hozzávalókat kimérjük és egy tálban jól összekeverjük.
    2. Ezalatt annyi olajat melegítünk fel, hogy a fánkok lebegni tudjanak.
    3. A galuska-állagú tésztából két evőkanál segítségével közepes méretű gombócokat szaggatunk a forró olajba úgy, hogy ne érjenek össze. Megforgatni nem kell: amennyiben elég sok az olaj és elférnek, a fánkok önmaguktól fordulnak át, ha megsültek.
    4. Ha megsültek, lekvárral, fahéjjal, porcukorral vagy ízlés szerint egyéb módon tálaljuk.

Ha olajmentesen szeretnénk sütni, akkor fánksütő tepsibe tesszük a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 C fokon kb. 25 percig sütjük.
(A receptet köszönjük a Kreatives Hobby-nak. Az eredeti recept megtalálható itt: http://kreativeshobby.hu/index.php/2016/02/06/dietas-10-perces-fank/)

Szöllősi Adrienn

Vissza az előző oldalra