Ez a webhely sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében.

Kérjük, engedélyezze a látogatáselemzést („analizáló”), hogy hatékonyabban tudjuk fejleszteni szolgáltatásunk, illetve engedélyezheti az érdeklődésének megfelelő reklámok megjelenítését támogató („marketing”) sütiket is. Amennyiben a későbbiekben mégsem szeretne a http://www.mariatrebenpatikaja.hu/ weboldalunkról sütiket fogadni, akkor használhatja ezt az eszközt arra, hogy kikapcsolja a választott kategóriákat.

Tájékoztatjuk, hogy a választás eltárolásához egy cookie-t kell használnunk, hogy legközelebb is emlékezzünk, ha ebben a böngészőben nyitja meg weboldalunkat.

Az alábbiakban szabályozhatja a sütiket:

  • Részletek

Funkcionális sütik
Ezek a cookie-k növelik az oldal funkcionalitását azáltal, hogy néhány információt tárolnak az Ön beállításairól. Ilyen például a weboldalon kitöltött adatok megőrzése.

Analizáló (látogatáselemző) sütik
Ezek a cookie-k segítenek bennünket abban, hogy értékeljük weboldalunk teljesítményét, fejlesszük a tapasztalatok alapján az Ön felhasználói élményét.

Marketing sütik
Az Ön böngészési szokásaira, érdeklődési körére vonatkozó adatokat gyűjtő - jellemzően harmadik féltől származó – sütik, amelyek a személyre szabott reklámok megjelenítését teszik lehetővé.

Részletek a Cookie-k kezeléséről...

Vásárlói vélemények

Hajnalka Bátmonostorról írta: Maria Treben könyvét a családban eredményesen használom. Az ott leírtak miatt szerettem volna svédkeserűt készíteni, de az alapanyagok beszerzése nehéz. A svédkeserű fűszerkeverékben minden a kellő mennyiségben benne van.

Még több

Blog / A svédkeserű gyógynövényei 2. – Orvosi ziliz 2018. Február 02. 09:41

Címkék: gyógynövények, Maria Treben, svédkeserű

Az Orvosi ziliz (Althaea officinalis) fehérmályva néven közismert. Ennek a gyógynövénynek a leveleit és gyökerét is használják gyógyászati célokra, elsősorban légúti megbetegedések, valamint a gyomor-bél traktus nyálkahártyájának gyulladása esetén. A Maria Treben svédkeserűhöz az orvosi ziliz gyökerét használják fel, amely nagyon sok, úgynevezett nyálkaanyagot tartalmaz.
A nyálkaanyagokat az emésztőenzimek nem bontják le, ezért remekül ki tudják fejteni gyógyhatásukat a gyomorban és a bélben is. Vízzel kolloid-jellegű oldatot alkotnak, ami védi és megnyugtatja a nyálkahártyát, pótolja vagy megvastagítja annak védőrétegét. Ezen tulajdonsága miatt gyomorfekély és vastagbélgyulladás kezelésében is nagyon hatékony.
A nyálkaanyagok egyes típusai gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásúak. Elsősorban gyulladásos (légző- és emésztőszervi) folyamatoknál hasznosak, amikor a nyálkahártyák saját nyálkatermelése gátolt. Nyálkahártyát irritáló gyógyszerek (antibiotikumok, aszpirin) mellé kiegészítő terápiaként kiválóan alkalmazhatók.
Az orvosi ziliz gyökeréből készült főzetet öblögető szerként torok-, mandula- és fogínygyulladásnál is használhatjuk.

A ziliz gyökér porrá zúzva, kevés forró vízzel pépesítve furunkulusok, kelések borogatásához használható. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása mellett további előnye, hogy fellazítja a kelések megkeményedett kötőszövetét, így azok könnyebben és maradéktalanul kitisztíthatóak.
Ezt a pépet mandulagyulladás esetén is eredményesen alkalmazhatjuk, ha egy puha vászonba tesszük melegen, majd a nyak köré tekerjük. Lehúzza a gyulladást és csökkenti a duzzanatot, ezzel a nyelés könnyebbé válik, a betegségből hamarabb felgyógyulunk.

Érdekesség az orvosi zilizről

A ziliz kivonatát bőrpuhító hatása miatt a kozmetikában is szívesen alkalmazzák hidratáló krémekben és pakolásként is.

Szöllősi Adrienn

Vissza az előző oldalra