Ez a webhely sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében.

Kérjük, engedélyezze a látogatáselemzést („analizáló”), hogy hatékonyabban tudjuk fejleszteni szolgáltatásunk, illetve engedélyezheti az érdeklődésének megfelelő reklámok megjelenítését támogató („marketing”) sütiket is. Amennyiben a későbbiekben mégsem szeretne a http://www.mariatrebenpatikaja.hu/ weboldalunkról sütiket fogadni, akkor használhatja ezt az eszközt arra, hogy kikapcsolja a választott kategóriákat.

Tájékoztatjuk, hogy a választás eltárolásához egy cookie-t kell használnunk, hogy legközelebb is emlékezzünk, ha ebben a böngészőben nyitja meg weboldalunkat.

Az alábbiakban szabályozhatja a sütiket:

  • Részletek

Funkcionális sütik
Ezek a cookie-k növelik az oldal funkcionalitását azáltal, hogy néhány információt tárolnak az Ön beállításairól. Ilyen például a weboldalon kitöltött adatok megőrzése.

Analizáló (látogatáselemző) sütik
Ezek a cookie-k segítenek bennünket abban, hogy értékeljük weboldalunk teljesítményét, fejlesszük a tapasztalatok alapján az Ön felhasználói élményét.

Marketing sütik
Az Ön böngészési szokásaira, érdeklődési körére vonatkozó adatokat gyűjtő - jellemzően harmadik féltől származó – sütik, amelyek a személyre szabott reklámok megjelenítését teszik lehetővé.

Részletek a Cookie-k kezeléséről...

Vásárlói vélemények

Pusztai Mária Magdolna írta: "Nagyon meg vagyok elégedve a választott termékekkel. Igényes és szép kivitel, minőséget biztosító termékek, biztonságos csomagolás, rövid szállítási határidő jellemzi a szolgáltatásukat. Rendszeresen rendelek Önöktől, ezért bátran ajánlom mindenkinek a Maria Treben Kft. "természet patikáját"."

Még több

Blog / A sütőtök jótékony hatásai 2018. Október 25. 06:19

Címkék: egészség, életmód

Október a sütőtök szezonja. Nagymamám mindig azt mondta, hogy akkor jó, amikor megcsípi a dér. Ettől lesz igazán édes és ízletes. Számos módon elkészíthető zöldség, így változatosan beilleszthető az étrendünkbe. Pincében vagy hűvösebb helyen akár egész télen eláll, így hónapokig élvezhetjük a belőle készített ételeket, és szervezetünkre tett áldásos hatásait. A sütőtök ugyanis nemcsak finom, de vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Jótékony hatásai rendkívüliek, ezért érdemes minél többet fogyasztanunk belőle.

 

Látásjavító finomság

Két cikkely sütőtök a napi ajánlott A-vitamin szükséglet kétszeresét tartalmazza. Ezzel jócskán felülmúlja a sárgarépát! A sütőtök béta-karotinban gazdag, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít. Ez a vitamin pedig látásjavító hatású.

A sütőtök gazdag luteinben is, ami a szemünk számára szintén fontos tápanyag. Segít megőrizni az éleslátást, és megelőzni a szürkehályog kialakulását.

Bőrszépítő desszert

A sütőtök segítségével könnyen feltölthetjük szervezetünk A-vitamin készletét, így bőrünk simaságáról és rugalmasságáról is gondoskodhatunk. Az A-vitamin ugyanis csökkenti a kollagén lebomlását, antioxidánsként pedig felveszi a harcot a bőrünket károsító szabad gyökökkel szemben. Nem csak belülről, hanem kívülről is táplálja a bőrt. Ezért érdemes arcpakolást készíteni belőle, hogy friss, üde és feszes arcbőrünk legyen.

Immunerősítő hatású

A béta-karotin mellett igen magas C-vitamin tartalma is van a sütőtöknek. Ez a két vitamin külön-külön is erős antioxidáns és immunerősíő, együtt azonban még jobb hatással bírnak. Az őszi hűvösebb időjárás bizony kedvez a bakteriális és vírusfertőzéseknek. Igen gyakoriak a nátha és a felső-légúti fertőzések. A legjobb módszer ezek elkerülésére, ha minél több immunerősítő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Erre pedig kiváló a sütőtök, amiből ha két cikkelyt elfogyasztunk, akár a C-vitamin szükségletünk ötödét is fedezhetjük!

A magját se dobjuk ki!

A sütőtöknek nem csak a húsa hasznos, hanem a magja is. Megpirítva igazi ínyencség és egészséges nassolni való a hosszú tévénézős estéken. Nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, melyek lassíthatják az érelmeszesedést és csökkentik a koleszterinszintet. Szív- és érrendszer védő hatása tudományosan is bizonyított.

Emellett többféle B-vitaminban is gazdag, így idegrendszerünkre és izmainkra is jótékony hatással van.

Férfiaknak különösen ajánlott, hiszen magas szelén tartalma miatt a prosztatarák megelőzésében is szerepet játszik. Emellett a húgyutak egészségének őre is, így prosztatabántalmak esetén jótékony hatású, de hölgyeknek is ajánlott vizelési panaszok és felfázás esetén.

Tudta, hogy a tökmag nyugtató hatású? Pontosabban a benne lévő triptofán nevű aminosav, ami serkenti bizonyos hormonok, így például az alvásért felelős melantonin termelődését. Hatására nyugodtabb lesz az éjszakánk és mély az álmunk. Emellett az idegekre is jó hatással van. Oldja a feszültséget és a stresszt, csökkenti a szorongást és a depressziót.

Milyen ételek készíthetőek sütőtökből?

A sütőtök nagyon sokféle módon elkészíthető, és a legjobb, hogy édes íze miatt a gyerekek is szívesen fogyasztják. Így nem csak édességigényüket elégíthetjük ki, hanem a növekedésükhöz és a csontozatuk fejlődéséhez fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosíthatjuk könnyedén.

A legáltalánosabb elkészítési módja, ha megsütjük. A tök elég kemény, nehéz felvágni. Bízzuk a család férfi tagjára. Tapasztalatom szerint, az erősebbik nem könnyebben boldogul vele. Vágjuk fel kisebb cikkelyekre, majd tegyünk egy tepsibe sütőpapírt és helyezzük rá a szeleteket. Kb. 180 fokra melegített sütőben süssük, amíg meg nem puhul és szép barnás színűvé válik a teteje. Ez nagyjából 2-2,5 órát is igénybe vehet. Frissen, melegen a legfinomabb, de hidegen is ízletes csemege.

Nagy kedvenc nálunk a sütőtök krémleves, amit szintén többféle módon el lehet készíteni. A sütőtököt fel kell aprítani kisebb kockákra, majd felönteni annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízlés szerint só, bors, szerecsendió, fokhagyma is mehet bele. Amikor megpuhult, adjunk hozzá 2-3 leveskockát és turmixoljuk össze. Ezután engedjük fel tejszínnel és néhány percig forraljuk össze az egészet. Levesgyönggyel vagy pirított mandulával tálaljuk.

Lehet bele krumplit és egyéb zöldségeket is tenni, így gazdagíthatjuk a leves ízvilágát.

A fűszerek és egyéb zöldségek teljesen elhagyhatók belőle, így édességként hidegen, tejszínhabbal, pirított mandulával is tálalható.

Süteményekbe is tehető, finom, édes ízt és szép sárgás-barna színt ad a tésztának. Készíthető belőle püré is, ehhez a levesnél jóval kevesebb vízzel főzzük, majd ha megpuhult, turmixoljuk össze. Kisbabáknak is adható főzelék helyett, akár csirkehúst is tehetünk nekik bele felaprítva.

Kevés vajjal elkeverve krém állagúvá tehetjük a pürét, ezt pedig süteményekbe töltelékként használhatjuk.

Szöllősi Adrienn

Vissza az előző oldalra